Ma auziti mereu spunand “cafea de speciliatate” in majoritatea postarilor pe care le am despre si cu cafea, dar ce inseamna acest lucru de fapt? Conceptul se poate traduce simplu prin cea mai de calitate cafea ce se cultiva in lume. Produsa in zone geografice nu foarte usor accesibile, la altitudini foarte inalte, cafeaua de origine exista doar datorita muncii si pasiunii unor oameni, pentru care aceasta productie reprezinta centrul existentei.
Specialitatea incepe in fermele producatoare de cafea. La Divina Providencia este una dintre aceste ferme, cei de la SLOANE descriind-o drept “templul cafelei”. Ferma La Divina nu este una mostenita desi Roberto, fondatorul fermei, ar fi putut sa foloseasca pamanturile familiei sale cum fac multi alti producatori de cafea, dar aceste pamanturi erau situate la altitudini joase.
Roberto a plecat in cucerirea muntelui vulcanic Sfanta Ana, cat s-a putut de sus, cumparand aici una dintre fermele abandonate. De-a lungul timpului a cumparat si alte ferme, punandu-le impreuna si formand astfel La Divina. Datorita eforturilor sustinute si muncii asidue, ferma lui a crescut si a devenit cunoscuta in lume pentru cafeaua curata si sanatoasa.
Echipa SLOANE a vizitat La Divina, declarand ca :
Remarcabil este faptul ca la ferma nu se cultiva doar cafea, ci si relatii cu oamenii. Intelegandu-i pe cei care-i sunt in subordine si asigurandu-se ca nevoile lor raman o prioritate pentru el, Roberto este un lider excelent. Importanta pe care o da oamenilor se reflecta atat in productia de cafea, cat si in reputatia fermei. Cafeaua i-a fost chiar premiata cu locul 1 in anul 2020 - Cup of Excellence.
Cafeaua din giveaway se numeste EL SALVADOR LA DIVINA KOMBUCHA .
Soiul de provenienta este Bourbon Rosu, cafeaua fiind procesata prin semi-spalare kombucha. Aceasta procesare inseamna ca se inlatura pulpa de pe primul strat exterior al boabelor, se lasa la uscat, depulpandu-se mai apoi si de cealalta mebrana ramasa initial. Partea de kombucha inlocuieste procesul de fermentare al ceaiului verde sau negru, fermentand in cazul nostru cafea.
Intr-o descriere ceva mai “chimica”, echipa SLOANE explica:
“Principiul prin care actioneaza aceasta fermentare kombucha este ca drojdia si bacteriile lucreaza impreuna pentru a produce un rezultat mai complex. In general, in fermentare, drojdia transforma zaharul in alcool. Bacteriile iau apoi acest alcool si il transforma in acizi. Deci, in loc sa riscam sa sfarsim cu o cafea alcoolica, am ajunge la o cafea cu aciditate ridicata sau aciditate modificata.”
In concluzie, aceasta cafea pe care v-o trimit este o cafea experiment, lucru care inseamna ca nu se gaseste la tot pasul. Indraznesc sa spun ca ceea ce SLOANE a facut cu aceasta cafea este wow, incepand cu ambalajul care mie mi se pare super elegant, si terminand cu gustul, rezultandu-le o cafea care cu siguranta merita incercata.
Boabele de cafea sunt prajite medium, si mirosul pe care-l au dupa ce au fost rasnite este deosebit, puternic si placut. Un plus dimineata cand vine vorba de trezit, mai ales daca sunteti ca mine, oameni care au nevoie de o cafea ca sa poata face cafea.
Gustul principal pe care l-am simtit a fost dulce acrisor. Notele cafelei, asa cum explica echipa SLOANE, sunt “Cirese, Lemn dulce, Pinot Noir, Rodie, Lapte condensat”. Recunosc ca eu nu le-am putut simti pe toate acestea, dar gustul fructat, dulce-acrisor, a fost acolo si mi-a placut mult.
Ramane deci in picioare descrierea pe care i-am facut-o initial. Este cafeaua dupa care nu ai vrea sa bei sau sa mananci nimic, pentru a nu-i pierde aroma din gura.
Va imbratisez, Miruna