SLOANE Coffee Roastery (RO)

SLOANE Coffee Roastery - prajitoria cu cafea “sofisticata”! :)

Prajitoria SLOANE este unul din principalele locuri care pun Romania pe harta cafelei de specialitate. Eu i-am descoperit prin Teodora Pitis, fondatorul si managerul prajitoriei. In perioada primului lockdown din 2020 ea s-a organizat foarte bine si a facut mai multe sesiuni live pe Instagram cu persoane specializate in sectorul de cafea (local si international). Super cool si insightful, nu e usor sa aflii atat de multe detalii daca nu esti genul de persoana care in cafenea cere un pic mai mult decat propria-i comanda.

Teodora este “coffee enthusiast” cu acte in regula. Ea si-a obtinut certificarea Q Arabica Grader, fiind una dintre cei 2 singuri Q Graderi din Bucuresti (si doar 6000 in intreaga lume)! Aceasta certificare se poate traduce simplu prin “doctorat in cafea”. Sunt 22 de examene de trecut, si la fiecare 3 ani altele, pentru recalibrare. In urma acestei certificari primite direct de la CQI (Coffee Quality Institute) ea poate nota si grada cafea conform standardelor de certificare ale SCA (Specialty Coffee Association). Daca o cafea primeste sau nu mai mult de 80 de puncte, lucru care-i va impacta mai tarziu pretul si notorietatea, doar Teodora poate stabili. :)

Teodora, coffee cupping

Povestea numelui prajitoriei, SLOANE, m-a intrigat, desi nu l-am inteles initial. Avandu-si radacina in cultura britanica, numele a fost gasit in cartea “Black Gold” de Anthony Wild, despre Sir Hans Sloane si Issac Newton. Cei doi au facut parte din initialii promotori ai cafelei in lume, Newton declarand cafeaua drept “piatra filozofilor” (“the philosopher’s stone”). Astfel, numele ales a fost cel al colegului, Sloane, in termen de recunostinta pentru aportul sau, Newton fiind deja o figura legendara. Intorcandu-ne in zilele noastre, o explicatie mai moderna porneste de la Sloane Square din Londra, recunoscuta pentru “viata buna” cu “sloanies” sau direct “sloane”. Acesta din urma este termenul “slang” pentru “sofisticat”, “bine educat”, “clasa superioara”.

Pentru a-ti mentine locul in aceasta clasa superioara, e nevoie de mai mult decat un nume bun. SLOANE depaseste inca si mai mult asteptarile prin alegerea furnizorilor de cafea, asigurandu-se ca sursele exportatoare sunt cele mai sigure. Ei achizitioneaza cafeaua de la green traders, bazandu-si comertul actual pe parteneriatele dezvoltate in toata perioada lor de activitate. Foarte important este acest networking, mai ales cand in urma lui apar noi relatii ce-i pun in direct contact cu producatorii de cafea. Cumparand cafea direct de la ferme este ceea ce-i face remarcabili in multime. Dupa multiplele vizite pe care le-a facut anumitor ferme de cafea, Teodora a declarat intr-un interviu ca :

Teodora Pitis, Founder SLOANE

Astfel, la prajitorie puteti gasi diferite asortimente de cafea, provenita din tari precum : Guatemala, Kenya, El Salvador, Colombia, Brazilia. Poate nu pe toate in acelasi timp, caci ce farmec ar mai avea?!, dar cu siguranta de-a lungul timpului le veti gasi.

Dar sofisticat inseamna inca si mai mult, SLOANE incadrandu-se poate cel mai bine in acest concept. Pe langa cafelele clasice pe care ei le prajesc, extrag si vand, ei sunt mari iubitori ai loturilor de cafea procesata atat natural cat si experimental. Ei prefera notele mai deosebite, fructate, exotice, condimentate, poate chiar funky.

De aici si cafeaua pe care vreau sa v-o fac cadou. Aceasta face parte din categoria de cafea experimentala, procesata prin semi-spalare + kombucha. Eu am avut ocazia sa o incerc, si pot sa spun atat: mi-a placut atat de mult gustul dulce-acrisor incat o lunga perioada dupa ce mi-am baut cafeaua am preferat sa nu beau (sau sa mananc ceva), ca sa nu-i pierd gustul. V-o voi descrie cu lux de amanunte intr-un blog viitor.

Inchei aici povestea mea despre SLOANE Roastery din Bucuresti, si sper din suflet ca v-am trezit interesul. Ei livreaza atat local cat si international, asa ca daca veti dori sa incercati cafea altfel, va recomand cu caldura website-ul lor : https://sloanecoffee.com

@SLOANE, va multumesc pentru ajutor si abia astept sa ne vedem la terasa prajitoriei pe Echinoctiului 45, in Bucuresti sector 6.

P.S. Cei de la prajitorie au fost atat de draguti incat va ofera voua, celor din comunitatea mea, un cod de reducere de 10% pentru comenzile de cafea. Acesta este ALL10 si poate fi aplicat inainte de finalizarea comenzii. Codul poate fi folosit pana pe 20 aprilie 2021, asa ca spor la cumparaturi. :)

Va imbratisez, Miruna

Me On Instagram

Get The Best Of All Hands Delivered To Your Inbox

Subscribe to our newsletter and stay updated.